Ontdek de Geheimen van je Lichaam: Part 2

The Good, The Bad and The Ugly…

Stel je voor: binnen in je buik leeft een hele wereld vol kleine wezentjes – het darmmicrobioom! En geloof het of niet, ze doen veel meer dan alleen maar rondhangen! Deze schattige micro-organismen zijn onze kleine helpers die non-stop aan het werk zijn om je gezond te houden. 

Deze micro-organismen ondersteunen ons bij de vertering van voedsel. Ze helpen bij het reguleren van ons immuunsysteem en beschermen ons op die manier tegen ziekteverwekkers.  Het is zelfs zo dat de darmflora en de darmwand (die talrijke cellen van het immuunsysteem bevatten) verantwoordelijk zijn voor 80% van het immuunsysteem. Onze helpers produceren ook nuttige metabolieten, zoals korte-keten-vetzuren (SCFA’s), die van vitaal belang zijn voor een gezonde werking van ons lichaam.

Elk individu heeft echter een uniek darmmicrobioom, vergelijkbaar met een vingerafdruk, met verschillen in samenstelling en hoeveelheid. Elk individu herbergt goede, slechte en neutrale bacteriën, ook wel ‘The good, the bad and the ugly’ genoemd. Deze moeten in de juiste verhouding voorkomen, vergelijkbaar met de verhouding van lengte en gewicht in een BMI-berekening. De verschillende bacteriën hebben onderling complexe interacties nodig om optimaal te functioneren. 

Micro-organismen gaan in interactie met de gastheer door veranderingen in de samenstelling van het darmmicrobioom en de geproduceerde metabolieten. Deze signalen kunnen lokaal een effect hebben of via de nervus vagus naar onze hersenen worden overgebracht. We verwijzen naar deze verbinding als de ‘gut-brain axis’. Deze as werkt in beide richtingen. Heb je ooit het gevoel gehad dat je “niks binnenkrijgt van de stress”? Nou, je bent zeker niet de enige! Dit is een direct gevolg van de gut-brain axis. 

Ons microbioom is deel van ons lichaam en zo moeten we het ook bekijken. Zoals elk ander orgaan in ons lichaam moeten we ook ons microflora onderhouden zodat dit optimaal kan werken. Dus voor je iets in je mond stopt, denk dan eens na over die vriendelijke helpers in jouw darmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top